Kyokushin Karate

Klubtörténet

A karate az 1980-as években kezdett elterjedni Magyarországon. A pápai klubot Sempai Somogyi Zsolt 1. danos mester alapította 1982-ben. Az edzéseken 200 fő körüli létszám volt, a versenyzőink kiváló országos és nemzetközi eredményeket értek el. A pápai klub csatlakozott a Shihan Furkó Kálmán vezette Magyar Kyokushin Karate Szervezethez és ehhez tartozik a mai napig is. 1993-ban megalapítottuk a Griff SE-t. A klub és az edzések vezetését az első időszakban Györkös László 1. dan, majd Szalóki Sándor 1. dan vállalta magára. Klubunk jelenleg 80-90 fős tagsággal működik. Az óvodás korúaktól a felnőttekig terjed a karatékák életkora. Szalóki Sándor ma már 3. danos és a klub irányítása most is az ő kezében van. Az edzéseken a kyokushin karate teljes anyagával foglalkozunk. A szellemi és a testi fejlődést a gyakorlatok változatossága, az életkornak és a képességeknek megfelelő terhelés, valamint a klubtagok szellemi és erkölcsi színvonala biztosítja. A klub vezető karatékái a kyokushin karatét nem csak sportként űzik, hanem életformájukká vált a karate művelése. A klub légköre családias, az edzéseken kívül is közös programokon, rendezvényeken töltjük együtt az időt minden ember tiszteletére nevelve a fiatalokat. A közös kirándulások, természetjárások alkalmával megtanuljuk a természet szeretetét és a környezet védelmének fontosságát. A gyermekcsoportjainkban több, mint 50 fiatal edz, akik a 2010-es évben összesen 40-szer állhattak dobogóra magyar és nemzetközi versenyeken egyaránt. A mérleg: 11 arany, 16 ezüst és 13 bronzérem, van országos magyar és szlovák bajnokunk is. A tagfelvétel folyamatos, az alsó korhatár 6 év.

Reméljük, hogy az általunk közvetített értékek a jövőben is megállják majd a helyüket és lesznek követőink, akik egy idő múlva majd túl is szárnyalnak bennünket!

Napjainkban

Az elmúlt néhány évben egyesületünk népszerűsége folyamatosan növekedett. Amikor 6 évvel ezelőtt elkezdtünk speciálisan az utánpótlásneveléssel is foglalkozi akkor még talán senki nem gondolta, hogy dicső múltú egyesületünk valaha a régmúltat idéző létszámmal és sikerekkel büszkélkedhet majd. Ez napjainra  mindinkább valósággá kezd válni. Gyerek csoportjaink létszáma meghaladja a 70 főt és ebből a rendszeresen versenyzők száma eléri a 20-25 főt. Ez egy nagyon komoly eredmény. Emellett 2013-ban felnőtt kezdő csoport valamint egy újra induló  néhány fős felnőtt versenyzői csoport is megkezdte a munkát. Az akkor kezdett csoportról elmondható, hogy lemorzsolódás nélkül ma is aktív tagjai egyesületünknek és rendszeres látogatói az edzéseknek. A felnőtt versenyzői gárda is szépen bővül és egyre komolyabb eredményeket hoznak és kihívásokkal néznek szembe. Ennek köszönhető, hogy sok év kihagyás után 2014-ben ismét indulónk volt a Felnőtt Magyar Bajnokságon. Ezektől a szép eredményektől függetlenül azonban egyesületünk célja egy olyan légkör, csapat kialakítása ahol mindenki megtalálja a számításait, egy helyet ahol jókat edzhet, ahol új barátokat szerezhet és ahol olyan értékeket kaphat és adhat tovább, melyek előre viszik a sportban és a magánéletben egyaránt.

Dojo Kun:

 

1. Rendületlenül edzeni fogjuk testünket és lelkünket.
2. A Budo igaz útját követjük, így fejlesztjük képességeinket.
3. Szilárdan törekedni fogunk önmagunk legyőzésére.
4. Megtartjuk az udvariasság szabályait, tiszteljük elöljáróinkat és a rangban feljebblevőket.
Tartózkodunk az erőszaktól.
5. Követjük az emberiesség tanítását, soha nem feledjük az alázatosság igaz erényét.
6. Tiszteljük a bölcsességet és az erőt, nem keresünk más vágyakat.
7. Egész életünkben a Karate fegyelmével járjuk a Kyokushin útját.