MKSZ Utánpótlás Magyar Bajnokság 2016. Budapest

 

 

MKSZ Utánpótlás Bajnokság Budapest

 

2016. október 29-én az év egyik legrangosabb versenyére az Utánpótlás Magyar Bajnokságra utazott csapatunk. Több mint 400 főnyi nevezés érkezett az eseményre, amely közel 14 féle különböző Karate Szervezetből tevődött össze. A Patent Griff Sportegyesület 15 főnyi nevezés után végül 12 versenyzővel tudott elindulni az utánpótlás bajnokságon! Sajnos volt akinek betegség miatt kellett kihagynia a versenyt!

Megérkezésünk után a szokásos módon zajlottak az események. A mérlegelést követően karatésaink megkezdték a bemelegítést, a versenyre való felkészülést. A Magyar Bajnokságon a már megszokott módon kettő rendszerben full-kontakt (pajzs nélküli) és testpajzsos rendszerben is zajlottak a küzdelmek. Csapatunkból ezúttal többen megpróbálkoztak a pajzs nélküli küzdőrendszerrel valamint ezúttal is volt újonc versenyzőnk aki első országos bajnokságán indult, úgyhogy igazán izgalmas versenynek néztünk elébe.

Testpajzsban Szigeti Panna, Major Bence, Bakonyi Boldizsár, Szerdahelyi Árpád, Gödri Barnabás, Füszfa Milán, Bóka Viktória indultak.

Panna és Bence teljesítménye az előző versenyhez hasonlóan egy lapon említhető. Ezúttal nem sikerült a győzelem, olyannyira, hogy mindjárt az első körben búcsúztak a további küzdelmektől. Szereplésükön jól megfigyelhető, hogy szinte a két végletet képviselik. Egyik versenyen fantasztikus teljesítményt nyújtva, magabiztosan győznek a következőn viszont már az első körben befejezik a versenyt. Nagy valószínűséggel nem a tudásukkal van a baj, ami jogosan a dobogó tetejére prezentálja őket, hanem a figyelem lesz a probléma forrása. A kiegyensúlyozott teljesítményhez rettentően fontos a figyelem, összpontosítás. Ingadozó hangulatban és nem koncentráltan már nem lehet küzdelmet nyerni. Annyira erős mezőny van egy országos bajnokságon, hogy ez elengedhetetlen a sikeres szerepléshez. A konzekvenciákat levonva így már tudjuk, hogy velük kapcsolatban mire kell igazán nagy hangsúlyt fektetni a jövőben.

Boldi, Árpi és Milán - aki ezen a versenyen mutatkozott be először - ezúttal még nem tudtak küzdelmet nyerni. Boldinál a nagy izgalom rányomta a teljesítményére a bélyegét. Ellenfele koránt sem volt legyőzhetetlen. A celldömölki fiú könnyedén vehette volna az akadályt ha kevésbé izgul és jobban összpontosít. Az összecsapás során mindössze egyetlen találat esett amit a küzdelem vége előtt ellenfele ért el így megnyerve a mérkőzést. Árpi ismét balszerencsés volt. Az első versenyéhez hasonlóan jól mérkőzött, azonban a küzdelem végén egy ponttal alulmaradt. A jövőben védekezése fejlesztésén kell sokat dolgoznia, hogy a szép találatok amiket szerez ne vesszenek kárba. Ügyes a pontszerzésben azonban ellene is könnyű találatot szerezni. Amint ezen tudunk javítani meg lesz az áttörés és sikeres versenyző válhat belőle. Milán első alkalommal vett részt ilyen nívós bajnokságon. Elég rutinos ellenféllel hozta össze a sors és a megilletődöttségtől nem igazán találta a helyét a küzdelem elején. Ahogy kezdett "kiolvadni" két gyönyörű találattal szerzett 3 pontot egyből. Egy nagyon szép trükkös fejrúgást követően ippont (2pont), majd egy fantasztikus rúgó csel után bevitt ütésre waza-arit (1pont) kapott. Sajnos addigra már ellenfele több ponttal elhúzott így a küzdelmet megfordítani Milán már nem tudta. Ennek ellenére nagyon szép megmozdulásai bíztatóak a jövőre nézve. Kicsit bátrabb küzdelemmel és több rutinnal a háta mögött szép eredményekre lesz képes.

Viki és Barna voltak az utolsók akik testpajzsban mérettettek meg. A versenyt mindkét karatékánk sikerrel zárta: Viki ezüst Barna bronzéremmel tért haza az Utánpótlás Magyar Bajnokságról. Mindketten megküzdöttek azért, hogy dobogóra állhassanak. Vikinek harciasabbnak, elszántabbnak kell lennie a következő szezonban, Barnának pedig fizikai erejét és tűrőképességét kell magasabb szintre helyezni a sikeres jövőbeli szerepléshez. Eredményeik nagyon bíztatóak, ezért is igazán fontos, hogy edzésteljesítményük is ennek megfelelően 100%-os legyen, így szépen tudnak majd fejlődni.

Testpajzs nélkül, knock-down szabályrendszerben Benkő Noémi, Cheyenne Dokter, Benkő Ármin, Róka Attila és Tamás Benedek harcoltak.

Noémi és Cheyenne számára az Utánpótlás Magyar Bajnokság ezúttal "csak" felkészülés volt a célversenyre, amely az Ifjúsági Európa Bajnokság lesz november végén. Ennek ellenére a lányok nagyon komolyan vették a küzdelmeket. Próbálták az edzésen tanultakat legjobb tudásuk szerint elővenni és beépíteni küzdelmükbe. Többé-kevésbé ez sikerült is. Cheyenne ezúttal a legjobb 8 között búcsúzott a versenytől. Legyőzője válogatott béli csapattára volt akivel együtt utaznak az Eb-re és képviselik hazánkat. Ezúttal is egyetlen dolog, a már hosszú ideje meglévő sérülése gátolta őt a jobb teljesítményben. Noémi a döntőig menetelt ahol nagyon jól küzdött. Folyamatosan felülkerekedett ellenfelén és a hajrában ellentmondást nem tűrően hajtotta őt. Az utolsó másodpercben egy rossz taktikai megoldást választva (lassú fejrúgását követően ellenfele megkontrázta szintén egy fejrúgással) végül kikapott. Ha nincs a találat akkor egészen biztos, hogy egyértelmű bírói döntéssel megnyeri a küzdelmet. Jó tapasztalat volt ez is az európai viadal előtt, amire figyelni fogunk a felkészülésből hátralevő időben. Fiaink először testpajzs nélkül álltak küzdőpástra. Ármin, Attila és Beni is fantasztikusan küzdött. Jól látszott, hogy ebben a szabályrendszerben eredményesebbek tudnak lenni, ahol nem néhány gyors találattal dől el a küzdelem. Mindegyikük igazán keményen küzdött és sorra győzték le az ellenfeleiket. Voltak akiket k.o.-val voltak akiket egyértelmű bírói döntéssel múltak felül. Mindhárman a döntőig verekedték magukat ahol Ati első, Ármin és Beni második helyezéssel végzett. Ati lehengerlő volt a döntőben is, ellenfele ott sem tudta megállítani és bírói döntéssel győzni tudott. Ármi második helye is nagyon kicsin múlott, egy fejrúgást szenvedett el a hosszabbításos küzdelem vége előtt. Beni második helye pedig érthetetlen, hiszen sokkal aktívabb, erősebb volt ellenfelénél az egész küzdelem alatt. A vége előtt ő is fejrúgást kapott de a gongszóval egy időben vissza is tudta adni így 1-1 lett a hosszabbítás vége. Az addig is aktívabb magyar bunyóst mégsem hozták ki a bírák, a főbíró mellettünk míg a két segéd bíró az ukrán ellenfél mellett voksolt. Érthetetlen döntés volt ez, ettől függetlenül boldogan vettük tudomásul az ezüst érmet is.

Összességében eredményes Magyar Bajnokságon van túl a csapat. 6 éremmel tértünk haza: 1 arany, 4 ezüst(3 "fél arany") és 1 bronz. Az érmektől eltekintve igazán büszkénk lehetünk csapatunkra több más okból is. Jól megmutatkozott most, hogy eredményes az a felkészülés amit tanítványaink végeznek nap mint nap. A pontozásos rendszerben ez nem mindig derül ki. Viszont amikor a pajzs lekerül, tisztul a kép és több olyan képességre is szükség lesz amik megmutatására a testpajzsos rendszer nem ad lehetőséget. Karatékáink igazán erősek, technikásak és elszántak a küzdőpáston és ebben a szabály rendszerben ez meg is tudják mutatni. Jó példával járnak elő újonc versenyzőink és kezdő tanítványaink előtt és ez legalább annyira fontos mint az elért eredmények. Köszönjük az egész éves kemény felkészülést és hogy ilyen szépen zárták az idei verseny évet.

Gratulálunk a szép eredményekhez!!!

A versenyzők felkészítői voltak :(edzőink) sensei Szalóki Sándor, sempai Juhász Tamás, sempai Bolla Péter, sempai Sinkó Attila és (versenyzőink) Benkő Noémi, Cheyenne Dokter, Benkő Ármin, Tamás Benedek.

 

G r a t u l á l u n k !

 

Köszönjük szépen a szülők és a támogatóink kitartó segítségét!


Patent Griff  S.E.
Kyokushin Karate Klub