Ifjúsági Európa Bajnokság Szófia 2016.

 

 

U22-es és Ifjúsági Európa Bajnokság Szófia

2016. november 23-án reggel útnak indultunk Bulgáriába az Ifjúsági Európa Bajnokságra. Azt hiszem akkor még kimondani is furcsa volt hiszen több mint 12 éve nem tudtunk versenyzőt indítani ilyen rangos nemzetközi eseményen. Utoljára sensei Farkas Péter húzhatott válogatott melegítőt és versenyezhetett felnőtt Európa Bajnokságon és sempai Györkös László egykori klubvezető volt a legeredményesebb pápai aki a dobogó 3. fokára állhatott fel. Ezzel csak azt szerettem volna bemutatni, hogy milyen jelentős eseméyn ez klubunk történetében. Két lányunk Benkő Noémi és Cheyenne Dokter kvalifikálták magukat és utazhattak az Európa Bajnokságra. Ők már mindketten a klub 8 évvel ezelőtt elkezdett utánpótlás nevelési programjából kerültek ki és nevelődtek csapatunknál. Noémi a kezdetektől tagja, Cheyenne pedig most már lassan 5 éve csapatunk karatékája. Nagyon hosszú idő ez és rengeteg munka van a lányok mögött, aminek joggal megérdemel eredménye a sikeres kvalifikáció. Azt gondolom nem sok olyan fiatal van a városban akik elmondhatják magukról, hogy ennyi idősen ilyen magas szinten sportolnak és mérettethetik meg magukat. Ezért hatalmas sikere ez a gyerekeknek a klubnak és az utánpótlás nevelő programunknak egyaránt.

23-án szerda este sikeresen megérkeztünk Szófiába és elfoglaltuk szállásunkat az Európa Bajnokság hivatalos szállodájában.

 

A szerda esti pihenőt követően csütörtökön kezdetét vette a forgatag. Délelőtt a szállodában kialakított regisztrációs helyen megtörtént a harcosok rögzítése a mérlegelés az orvosi papírok leadása-ellenőrzése valamint a karate ruhák leadása a nevek felvarrása okán és az egyéni védőfelszerelések engedélyeztetése. Lányaink sikeresen végigjárták az állomásokat és beregisztráltak a másnap kezdődő versenyre.

 

Délután egy átmozgató edzést követően vacsora majd pihenő következett és kíváncsian vártuk az esti sorsolás kihirdetését. Sokáig várakoztunk de csak másnap reggel tekinthettük meg. Pénteken korai ébresztőt követően reggeli majd indulás az Armeec Arénába az Eb. színhelyére. Körülbelül egy órás csúszással zárult a kata verseny ami után kezdetüket vették a küzdő versenyszámok.

Cheyenne kezdte meg a küzdelmeket. Harcias spanyol ellenfelet kapott. A kislány nagyon pörgős bunyós volt nem volt egyszerű dolgozni ellene. Versenyzőnk ennek ellenére felvette a kesztyűt és jó taktikát választva irányította a küzdelmet. Az ellenfél figyelmét megosztva szépen sikerült mozgását szétzilálnunk, ennek következtében már nem tudott koncentrálni megfelelően a feje védésére. Cheyenne kihasználta a helyzetet és waza-ari értékű fejrúgást vitt be küzdőpartnere fejvédőjére. Ezzel megvolt a Patent Griff Se első győzelme az Ifi Eb-n. A legjobb nyolc között Litván vetélytársat sorsoltak nekünk. Sportágunk egyik legeredményesebb és legerősebb nemzete Litvánia. Tudni kell róluk, hogy nagyon jó fizikumú, erős bunyósok mind a fiúk mind a lányok. Nem számítottunk könnyű küzdelemre a négy közé jutásért. Ez elég jól látszott is a küzdelem alatt, ahol Cheyenne nem igazán tudott megállni ellenfele előtt. Végig nyomás alatt tartva versenyzőnket a harc végéhez közeledve nagy fölényre tett szert a Litván lány. Cheyenne ugyan fizikálisan nem tudta felvenni vele a versenyt viszont technikailag sikerült őt felülmúlnia. Az utolsó pillanatokban, tökéletes időzítéssel fejbe rúgta második ellenfelét is ezzel ismét waza-ari találatot szerzett amivel végül megnyerte a negyeddöntőt. Nagy boldogsággal vettük tudomásul, hogy újra történelmet írva már biztos volt egy dobogós helyezésünk. Az elődöntőben hazai karatés egy Bolgár lány várt ránk. A bolgár versenyző is erősnek bizonyult. Ebben a küzdelemben Cheyenne már nem tudta igazán hozni önmagát. Ugyan találatot nem kapott azonban a küzdőidő végén egyértelmű döntéssel a bírók ellenfelét látták jobbnak, amivel ezúttal nem tudtunk vitatkozni. Csalódottság egyeltalán nem volt bennünk hiszen éppen akkor született meg első bronz érmünk az Ifjúsági Európa Bajnokságon. Fantasztikus eredmény és nagyon jó tapasztalás volt ez Cheyennenek. Tudjuk, hogy milyen szinten állunk és azt is, hogy miben kell fejlődnünk a jövőben. Sok dicséretet és elismerést kapott Cheyenne a küzdelmek után a többi klubvezetőtől, edzőtől is, akik elmondták, hogy rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban. Szorgalmasan dolgozunk tovább, kijavítjuk hibáinkat és jöhet a következő hazai és nemzetközi megmérettetés!!!

Noémit is végre megtaláltuk a küzdelemkiírások sorrendjében. Ennek megfelelően elkezdtük az aktív bemelegítést az első küzdelemre. Nem volt zökkenő mentes ugyanis éppen mi következtünk volna mikor bejelentették a szervezők, hogy ünnepélyes megnyitó veszi kezdetét. Egyeltalán nem voltunk boldogok ugyanis 45 perc szünet után teljesen előröl kezdhettük a bemelegítést. Ennek ellenére újra nekiveselkedtünk és felkészültünk az első meccsre. Noémi a sorsolást követően kiemelt volt így 8 között kezdett. Örültünk a kedvező sorsolásnak viszont egyből egy nála két fejjel magasabb Litván lánnyal mérkőzhetett a legjobb négy közé jutásért. Kellemetlen stílusú ellenfele próbálta nyomás alatt tartani versenyzőnket azonban Noémi nagyszerű mozgásának köszönhetően nem tudta termeti előnyeit érvényesíteni. Noncsi végig kontrollálta a küzdőidőt és körülbelül 20 másodperccel a vége előtt sikerült gyönyörűen fejbe találnia vetélytársát, amit az már nem tudott lereagálni a maradék időben így megnyertük az első küzdelmet. Az elődöntőt megelőzően balszerencsénkre karatésunk elkezdte fájlalni jobb lábát. Valószínűleg az előző küzdelemben ellenfele könyökébe rúgott de a megnövekedett adrenalin szint miatt ezt nem érezte. A második küzdelem előtt azonban már csak sántítva tudott menni annyira fájlalta lábát. 2 választásunk volt vagy feladjuk vagy pedig megpróbálunk egy taktikát kitalálni arra, hogy hogyan tudja így is megnyerni a küzdelmet. Noncsi hallani sem akart a kiszállásról így felkészültünk az elődöntőre. Egy nagyon hajtós Lengyel lány várt ott ránk. Taktikánk az volt, hogy mivel a lába támasztáskor fájt így megpróbáltuk a sérült lábat minél kevesebbet dolgoztatni és ha lehet akkor a másikra terhelni inkább. Az első rész nagyon jól sikerült is, fantasztikus testcselekkel billentette ki ellenfélét Noémi azonban a visszatámadáshoz szükséges támasztást már nem tudta megcsinálni és nem volt képes fejbe rúgni ellenfelét. Tudtuk, hogy mivel nem vagyunk képesek így megállni előtte ezért ez az egy megoldás van. Sajnos nem sikerült megszereznünk a győztes találatot így a bírók aktívabbnak látták ellenfelét és ki is hozták győztesnek. Csalódottak voltunk a mérkőzést követően, ugyanis nagyon jól tudtuk, ha nincs a sérülés akkor komoly győzelmi esélyeink vannak. Ami tetézte ezt, hogy a Lengyel lány végül a döntőben is fölénnyel diadalmaskodni tudott, tehát nem volt irreális az aranyra szőtt álom. Ennek ellenére hamar észbesültünk az így elért siker nagyságával. Mindkét versenyzőnk bronz érmet szerzett az Ifjúsági Európa Bajnokságon.

Óriási siker és hatalmas boldogság ez az egész klubnak. Azt gondolom egyenlőre fel sem tudjuk fogni ténylegesen mit is értek el a lányok. Edzőként sem egyszerű ezt feldolgozni, értékelni. Azt kívánom, hogy sok ilyen "nehéz" feladatunk legyen még nekünk edzőknek és versenyzőinknek egyaránt. Remélem nagyon komoly motiváció lesz ez nekik is a folytatáshoz és klubunk összes többi tagjának a kemény edzésekhez és versenyzéshez a jövőben.

Ezúton is hatalmas gratuláció a lányoknak az eredményekhez és különösképpen az elvégzett alázatos munkához.

Osu!

Bolla Péter

 Patent Griff  S.E.
Kyokushin Karate Klub